Enapter şirketi, yenilenebilir enerji ve iklim koruma politikalarıyla tanınmış Saerbeck beldesinde elektrolizörler için seri üretim tesisi kuruyor.
Tayland kökenli hidrojen teknolojisi uzmanı Enapter şirketi, Saerbeck beldesinde yeşil (çevre dostu) hidrojen üretimine yönelik elektrolizörler için bir seri üretim tesisi inşa ediyor. Böylece, söz konusu şirketin Münsterland bölgesinde planladığı “Enapter Kampüsü”nde, gelecekte AEM (Anyon Değişim Membranı) olarak adlandırılan elektroliz teknolojisi yardımıyla yeşil hidrojen üretimi için modüler sistemlerin oluşturulması öngörülüyor. Fabrikanın yapımına 2021 yılının başlarında başlanması planlanırken, üretime geçişin de 2022 yılında gerçekleşmesi öngörülüyor.
Kuzey Ren-Vestfalya Ekonomi ve Dijitalleşme Bakanı Profesör Dr. Andreas Pinkwart konuya ilişkin olarak şunları dile getirdi: “Hidrojen elektrolizörleri için 300 kişiye kadar istihdam yaratacak olan yeni bir fabrikanın kurulması gösteriyor ki, Kuzey Ren-Vestfalya hidrojen enerjisi teknolojilerinde bir merkez olma yolunda ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Eyalet hükümeti, sadece birkaç hafta içinde, hidrojen teknolojisini ekonomi ile birlikte daha da ilerletmek için bir yol haritası sunmak istiyor. Böylece, karbondioksit (CO2) emisyonlarını çok daha büyük ölçüde azaltabilir ve aynı zamanda şirketlerimizin gelecekte de rekabetçi kalmasını sağlayabiliriz.”
NRW.INVEST, yatırım lokasyonu seçiminde Enapter şirketine destek oldu. Saerbeck bölgesi, firmanın başlangıçta Almanya genelinde değerlendirmeye aldığı 100 lokasyon içerisinden ayrışarak yönetim tarafından tercih edildi.
NRW.INVEST Genel Müdürü Petra Wassner şu sözlerin altını çizdi: “Avrupa'nın en önemli enerji bölgesi olarak Kuzey Ren-Vestfalya sayısız yeni proje ile enerji alanındaki dönüşümü daha da ileriye taşıyor. Enapter şirketi burada enerjinin verimli kullanımına yönelik fikirlerini uygulamaya koymak için ideal bir altyapı buluyor. Söz konusu firma burada sadece inovatif bir araştırma ortamından değil, aynı zamanda mükemmel bir şekilde eğitim almış uzman iş gücünün varlığından da istifade etmektedir.”
Saerbeck beldesindeki yatırımla birlikte Enapter şirketi, fosil yakıtlardan çevre dostu hidrojene geçişi hızlandırmak için şu ana kadarki modüler elektrolizör üretim kapasitesini yılda 100.000'den fazla artırmış oluyor. Bunun ötesinde, sıfır atık uygulamaları ve eski elektrolizörlerin geri dönüşümünü gerçekleştirecek bir tesis ile birlikte söz konusu kampüsteki üretim ve işletme faaliyetleri sürdürülebilir nitelikte olacak.