Bielefeld Üniversitesi'ne bağlı Bilişsel Etkileşim Teknolojileri Mükemmeliyet Kümesi (CITEC) çatısı altında, ekonomi ve sağlık branşlarından gelen 14 partner tarafından, yeni teknolojilerin evdeki günlük yaşamı nasıl kolaylaştırabileceği araştırılıyor.
Aile bireylerini tanıyan dış kapı, ağır alışveriş poşetleriyle eve gelindiğinde kendiliğinden açılıyor. Gardırop tarafından uygun giyim eşyaları hazırlanıyor ve gardırop aynasında otobüs saatleri gösteriliyor. Bu tür işlevlere sahip akıllı bir konut için, “KogniHome” projesi kapsamında Ostwestfalen-Lippe (OWL) bölgesinde çalışmalar yürütülüyor. Buna akıllı antre, dijital mutfak ya da kişisel antrenör olarak hizmet veren bir Avatar figürü gibi unsurlar da dahil. Birçok başka projenin aksine “KogniHome”, binadaki bir tek akıllı husus üzerine odaklanmıyor. Tersine, münferit bileşenler arasında bir ağ yapısı oluşturarak bunların anlamlı bir şekilde işbirliğini sağlıyor. Örneğin evdeki bir kişi dışarıya çıkarken, evin kapısı kendisine oturma odasında kapatılması gereken bir pencerenin olduğunu hatırlatıyor.
Akıllı konutun amacı: Akıllı teknolojiyle ve sezgisel otomasyon vasıtasıyla; yaşlı veya engelli olan insanlara, kendi dört duvarları arasında bağımsızca şekillendirebildikleri ve olabildiğince uzun bir hayat imkânını vermek. “KogniHome” projesinin geliştirilmesinde, verilerin korunması ve aile bireylerinin sosyal katılımı gibi ahlaki sorular ve konular da ön planda yer almıştır.
OWL bölgesindeki 14 partner arasında, örneğin Bodelschwinghschen Stiftungen Bethel Vakfı, otomotiv aksamları tedarikçisi HELLA, ev cihazları üreticisi Miele ve mobilya kaplamaları üreticisi Hettich de var. Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı bu projeyi, sekiz milyon Avro ile destekliyor.
“KogniHome” daha şimdiden, “Deutschland – Land der Ideen” inisiyatifinden bir ödül aldı bile. Ayrıca “Germany at its best: Nordrhein-Westfalen” sloganlı lokasyon pazarlama kampanyası çerçevesinde en iyi performans sahibi olarak da ödüllendirildi.